Cechy szczególne produktu: Organiczny
Gatunek rośliny: winogrona
Produkt Fair Trade (Sprawiedliwy handel): brak danych
Rodzaj produktu: olej z pestek winogron
Tłoczony na zimno: Brak danych
Wielkość opakowania: 500 ml, 1 l
Informacja dostępna w serwisie od: 11.07.2011 (4884 dni)
Produkt był oglądany: 5390 razy
Monini Olej z pestek winogron nie posiada jeszcze żadnej opinii. Dodaj swoją opinię
Monini Olej z pestek winogron nie ma żadnych komentarzy. Aby dodać swoją uwagę do opinii innych lub zadać pytanie dotyczące produktu, dodaj własny komentarz
Opis produktu:
Olej z pestek jest praktycznie bezwonny, w związku z czym nie zmienia smaku przygotowywanej potrawy i nie nadaje tłustego posmaku.
Pestki winogron, z których tłoczony jest olej, to prawdziwe źródło zdrowia. Dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca.
Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, prowadzi do obniżania poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Kwas ten, niezwykle ważny dla ludzkiego organizmu, nie jest produkowany przez organizm człowieka. Tymczasem pełni on rolę naturalnego „transportera” tłuszczów nasyconych, dzięki któremu są one przenoszone w miejsca odpowiednie do ich magazynowania, a więc usuwane z żył (gdzie powodują między innymi powstawanie zatorów. Źródłem kwasu linolowego mogą być jedynie pokarmy i dlatego tak ważne jest...
Olej z pestek jest praktycznie bezwonny, w związku z czym nie zmienia smaku przygotowywanej potrawy i nie nadaje tłustego posmaku.
Pestki winogron, z których tłoczony jest olej, to prawdziwe źródło zdrowia. Dzięki niezwykle niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, przy jednocześnie bardzo wysokim poziomie tłuszczów wielonienasyconych, olej z pestek winogron jest jedynym w swoim rodzaju naturalnym lekiem przeciwko miażdżycy i chorobom serca.
Z kolei wysoka zawartość kwasu linolowego, prowadzi do obniżania poziomu „złego” cholesterolu we krwi. Kwas ten, niezwykle ważny dla ludzkiego organizmu, nie jest produkowany przez organizm człowieka. Tymczasem pełni on rolę naturalnego „transportera” tłuszczów nasyconych, dzięki któremu są one przenoszone w miejsca odpowiednie do ich magazynowania, a więc usuwane z żył (gdzie powodują między innymi powstawanie zatorów. Źródłem kwasu linolowego mogą być jedynie pokarmy i dlatego tak ważne jest dostarczenie organizmowi dostatecznej ilości produktów bogatych w kwas linolowy. Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego.
Olej z pestek winogron jest także niezwykle bogatym źródłem witaminy E. To składnik kremów odmładzających, popularnych kapsułek witaminowych, o których mówi się, iż są warunkiem utrzymania młodości i pięknego wyglądu skóry. Olej z pestek to doskonały antyutleniacz.
W porównaniu do innych olejów, olej z pestek winogron ma też jedną z najwyższych temperatur spalania. Temperatura idealna do smażenia na oleju z pestek winogron to 180 C. Temperatura tężenia dla oleju z pestek winogron wynosi -18 st. C.
Dla osób, które dbają o środowisko, ważną informacją będzie na pewno to, że olej z pestek winogron jest produktem nie tylko całkowicie naturalnym, ale i ekologicznym. Powstaje najczęściej z pestek winogron pozostałych po wyciśnięciu z nich soku, z którego wytwarza się wino.